Mineraller

  MİNERALLER

Vücudun kimyasal dengesini devam ettirmesi, yapısında bulunan mineral çeşitliliğine bağlıdır. Birbirleri ile birebir ilişkide olan tüm mineraller, eksiklikleri sonucunda zincir şeklinde rahatsızlıklara neden olur. Vücudumuzun yapı taşı olan hücrelerin korunmasından cilt yapısının sağlığına, kan basıncının aynı seviyede tutulmasından diş ve kemik yapısının sağlamlaşmasına kadar birçok faydası olan mineraller, düzenli olarak alınması gereken takviyelerdendir.
Minerali eksik bir vücuda giren vitaminler fonksiyonlarını tam olarak yerine getiremez. Diş, kemik, yumuşak doku, kan, kas ve sinir hücrelerinin yapısında bulunan mineraller, sinirlerin mesaj iletimi ve vücudun hormon üretiminde birincil önemdedir. Öncelikli mineraller arasında yer alan kalsiyum, iyot, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, selenyum, sodyum ve çinkonun yoğun olarak yer aldığı besinler şu şekildedir.

Kalsiyum: Süt ve süt ürünleri, karalahana, brokoli, somon, pekmez, soya sütü, kuru üzüm, incir
İyot: İyotlu tuz, süt, deniz yosunu, deniz kabukları
Demir: Ispanak, dana eti, fasulye, yeşil yapraklı sebzeler, kuru erik, kuru üzüm
Magnezyum: Yulaf ezmesi, pirinç, yoğurt, elma, greyfurt, susam, buğday
Fosfor: Balık, mısır, kuşkonmaz, kuru meyveler, yumurta, süt ürünleri
Potasyum: Muz, kayısı, hurma, karpuz, patates, bal kabağı
Çinko: Koyun ve kuzu eti, yumurta, fındık, mantar, ceviz, mercimek

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder