Vitaminler

VİTAMİNLER

Vücutta düzenleyici olarak görev yaparlar. Hastalıklara karşı koruyucudur. Büyümede görev alırlar




Vücudun ihtiyacı olan vitaminlerden A Vitamini, kemik gelişimi, göz ve cilt sağlığı için öncelikli öneme sahiptir. Süt, yumurta, karaciğer, yeşil sebzeler, baklagiller, ceviz ve havuç A vitamini bakımından zengin besinlerdir.




B Vitamini ise solunum, sinir ve sindirim sistemlerinin doğru ve düzenli çalışmasını sağlar. B vitamini açısından zengin besinler arasında tahıl ve tahıl ürünleri, kırmızı et, süt ve süt ürünleri ile yeşil sebzeler yer alır. Sekiz farklı B vitamini vardır.
Vücut direncini ve kemikleri güçlendiren C Vitamini vücudumuzda antioksidan gibi davranır ve araştırmalara göre C Vitamini ve UV ışınlarına karşı koruma arasında bir ilişki olduğu ortaya çıkmıştır. C Vitamini yaraların iyileşmesini sağlayan protein kolajeni üretmeye yardımcı olur ve bizi güneşin UV ışınlarına karşı korur. Portakal, mandalina, domates, maydanoz, lahana, böğürtlen, biber, ananas, limondan alınır.


Kemiklerin ve dişlerin güçlenmesi için gerekli olan D Vitamini balık, karaciğer, tereyağı, yumurta ve peynirde yoğun olarak bulunur.

Yine tahıl ve tahıl ürünleri, kırmızı et, süt ve süt ürünleri ile bitkisel yağlar E Vitaminibakımından zenginken, göz sağlığını da korumaya yardımcı olur.  


K Vitamininden zengin besinler arasında ise yeşil sebzeler, kırmızı et, mısır, pirinç ve ciğer yer alır. Bu vitamin de kanı pıhtılaştırma özelliği ile vücut için önemlidir.



Peki, vitamin vücudumuzda eksik olursa ne olur?

Bu vitaminlerin vücudumuzda eksik olması sonucunda;
  1.  Enfeksiyonlara karşı vücut direncimiz düşer.
  2.  Diş ve diş etlerimiz zayıflar.
  3.  Saç, tırnak ve cilt hassasiyetlerimiz ortaya çıkar.
  4.  Sindirim sistemi düzenli çalışmamaya başlar.
  5.  Hücrelerimiz oksijeni verimli kullanamaz.
  6.  Karaciğer yağlanması başlar.



VİDEONUN  LİNKİ İÇİN TIKLAYINIZ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder